Mangostan zaliczany jest do grupy owoców tropikalnych i posiada wiele cennych wartości odżywczych. Na uwagę zasługuje również jego smak, dlatego znajduje miłośników w każdym regionie świata. Dlatego warto sięgać o te niewielkie owoce o grubej skórce?
W jakich rejonach świata rośnie mangostan?
Mangostan jest tropikalnym owocem, dlatego jego naturalne występowanie to obszary Ameryki Południowej, Australia oraz kraje południowo-wschodniej Azji. Drzewo wydające pyszne owoce ma nawet 25 metrów wysokości oraz lśniące liście. Kiedy zaczyna kwitnąć, pojawiają się na nim piękne kwiaty koloru czerwono-zielonego. Mimo, iż owoc jest bardzo smaczny i zdrowy, w naszym kraju nie cieszy się dużą popularnością. Jest to związane z tym, że musi rosnąć aż przez 10 lat, aby doczekać się pierwszych plonów. Niezwykle ważne są też odpowiednie warunki i klimat.
Mangostan jest niewielkim owocem koloru purpurowego. W środku znajduje się biały miąższ podzielony na 5 do 8 segmentów. W wybranych segmentach pojawiają się nasiona. Owoce cechuje słodki i soczysty smak, który można określić jako połączenie brzoskwini, poziomki i ananasa. Wyczuwa się też nieco cierpkości i kwaskowości charakterystycznej dla liczi. Ten owoc nie jest popularny w naszym kraju, dlatego trudno znaleźć go w marketach czy warzywniakach. W związku z dużymi wymaganiami klimatycznymi oraz odpowiednim transportem, trzeba również liczyć się z wyższą ceną, którą trzeba zapłacić za owoce.
Mangostan – cenne właściwości
Mangostan jest wybierany przede wszystkim ze względu na oryginalny i ciekawy smak, jednak ze względu na swoje właściwości stanowi cenny dodatek do diety. Występują w nim niezwykle ważne dla organizmu enzymy i minerały, wśród których wymienia się wapń, potas, magnez, sód, miedź, żelazo, cynk i mangan. Każdy mangostan zawiera spore ilości witaminy A, B, C oraz E. Warto też wspomnieć o antyoksydantach i błonniku. To jednak cały czas nie wszystko. W owocu znajduje się również kwas hydroksycytrynowy. Odgrywa on bardzo ważną rolę w organizmie, a mianowicie bierze udział w syntezie trójglicerydów, cholesterolu i kwasów tłuszczowych. Owoce wykorzystywane są również do produkcji suplementów diety, gdyż przypisuje im się działanie antynowotworowe, przeciwutleniające oraz przeciwbakteryjne. Niektórzy eksperci uważają, że mangostan odpowiada za powstrzymanie rozwijania się HIV, który wpływa w destrukcyjny sposób na układ immunologiczny i funkcjonowanie całego organizmu. Warto też wspomnieć o moczopędnym i przeczyszczającym działaniu. Mimo, iż jest słodki, wspomaga odchudzanie u osób zmagających się z nadwagą. Dodatkowo poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, sprawia, że rany goją się szybciej, a także zmniejsza ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego. Należy sięgać po niego w przypadku wrzodów żołądka oraz chorób o podłożu reumatycznym.
Bardzo cenne są również nasiona rośliny , dlatego wykorzystuje się je do produkcji tłuszczu, który z kolei umożliwia produkcję mydła.